Naravni dodatki lahko odpravljajo težave erektilne disfunkcije.

Pokazalo se je, da nekateri naravni dodatki, živila, dopolnjujejo koncentracijo dušikovega oksida in povečujejo pretok krvi v penis. Vendar pa ni resničnih naravnih alternativ za predpisano zdravljenje disfunkcije v tolikšnem obsegu, kot je originalna Viagra. Toda zdrava hrana in (nekateri) vitamini in dodatki lahko izboljšajo vaše splošno zdravje in pretok krvi. In vse, kar izboljša pretok krvi, lahko zdravi nekatere vzroke erektilne disfunkcije, kot tudi izboljšuje splošno počutje.

Citrulin in L-arginin

Lubenica, limone in granatno jabolko vsebujejo L-citrulin, ki ga telo uporabi za izdelavo arginina. Arginin nadaljuje z izdelavo dušikovega oksida, ki pomaga sprostiti krvne žile v penisu in pomaga pri erekciji. Težava z jemanjem citrulinskega in argininskega dodatka za zdravljenje ED je v tem, da pomanjkanje L-arginina samega običajno ne povzroči erektilne disfunkcije.

Večina moških ima veliko L-arginina, saj ga najdemo v vsakodnevnih živilih, kot so rdeče meso, perutnina, mlečni izdelki in ribe. Nekateri ljudje celo trdijo, da se dodatki arginina prehitro razgrajujejo, da bi jih bilo sploh smiselno uporabiti.

Vitamin D

Pomanjkanje vitamina D je povezano z šibkimi kostmi, razvojem različnih vrst raka, srčno boleznijo, sladkorno boleznijo, in ja, celo z erektilno disfunkcijo

V eni študiji je bila pri moških, ki so imeli pomanjkanje vitamin D skoraj 33% večja verjetnost za nastanek impotence. Ampak ne potrebujete toliko izpostavljenosti soncu, da bi dobili zdravo količino vitamina D. Dovolj je le 15-20 minut na dan. Jemanje vitamina D je dobra ideja, še posebej, če ste starejši od 65 let. Vitamin D lahko pomaga tudi, če imate temnejšo polt (temna koža namreč omejuje količino vitamina D, ki ga naravno proizvedete).

Če ste mlajši od 70 let, je priporočeni dnevni odmerek vitamina D 600 ie (mednarodne enote) in 800 ie na dan za ljudi, ki so stari 70 let in več. Malo redne izpostavljenosti soncu in uživanje maščobnih rib in mlečnih izdelkov, obogatenih z vitaminom D, lahko prav tako pomaga.

Vitamin B3 (Niacin)

Obstaja nekaj dokazov, da niacin (B3) lahko pomaga pri zdravljenju impotence s povečanjem pretoka krvi po žilah. Toda preveč niacina lahko povzroči težave, kot so aritmije srca, razjede in ob hudih odmerkih še povečano tveganje možganske kapi.

Puran, piščančje prsi, tuna, goveje meso, jetra, grah, gobe in kikiriki; to so vsa živila, ki vsebujejo niacin. Aspirin lahko pomaga ublažiti simptome vitamin B3. Izogibajte se alkoholu, če jemljete dodatke B3.

Folna kislina (vitamin B12)

Folna kislina je še en vitamin B, ki pomaga pri proizvodnji dušikovega oksida. V eni študiji so imeli moški s hudo in zmerno erektilno  disfunkcijo (pozor, ne blago ED) nizko raven folne kisline. Pri moških z zmerno do hudo ED lahko pomaga folna kislina. Folno kislino lahko dobite iz iz pomaranč, listnate zelene zelenjave, kruha in žitaric, testenin, riža in fižola.

Naravni dodatki so dober način za povečanje vašega splošnega zdravja. Vendar je njihov vpliv na erektilno disfunkcijo v najboljšem primeru omejen. Pogovorite se z zdravnikom o zdravilih za erektilno disfunkcijo na recept.