Že naše babice in dedki so znali reči, da »eno jabolko na dan odžene zdravnika stran«. Ta rek smo si zapomnili in veselo glodali slastna jabolka iz babičine shrambe, a kasneje v odraslem življenju morda na to nekoliko pozabili. Nenadoma nimamo več pri roki gajbic z jabolki.

V trgovini gremo žal velikokrat mimo polic s sadjem ali pa jih doma enostavno nimamo vedno na voljo. Potem ko boste prebrali ta članek, boste zagotovo bolj pogosto segali po jabolkih in si jih z veseljem privoščili za malico ali kadarkoli v dnevu.

Zakaj jesti jabolka?

Jabolka so izjemen sadež, saj so slastna in tako zelo koristna za naše zdravje. Obenem pa vsebujejo še izjemno malo kalorij, zato si jih lahko privoščimo popolnoma brez slabe vesti. Tudi takrat, kadar smo na dieti in želimo izgubiti nekaj kilogramov.

V jabolkih se skriva veliko vitaminov C, K in A, obenem pa vsebujejo kar nekaj vode, ki je še kako dobrodošla v trenutkih, ko morda niti ne pomislimo nanjo. Jabolko je odlična malica, hkrati pa poskrbi še za kopico drugih pozitivnih učinkov. Dodajmo še, da jabolka vsebujejo ogromno antioksidantov, ki naše celice varujejo pred negativnimi spremembami.

Težave s prebavo?

Če boste vsak dan uživali jabolka, boste izboljšali tudi svojo prebavo. Poleg tega, da voda v njih pomaga k boljši prebavi, pa so seveda tudi vir vlaknin, ki le to pospešuje. Redno odvajanje pomeni tudi razstrupljanje telesa in veliko boljše splošno počutje.

Jabolka niso draga in so na voljo skozi celo leto, zato ni izgovorov, da jih ne bi imeli ves čas doma. Tudi veliko sort poznamo, zato je težko reči, da ne bi mogli najti najboljšega okusa zase. Našteli smo že kar nekaj pozitivnih lastnosti, pa smo šele pričeli.

Srce in ožilje

Nekoliko višje smo omenili, da jabolka vsebujejo vitamine C, K in A. Prav vitamin K pa ključno vpliva na zdravje naše najpomembnejše mišice in celotnega ožilja. Zakaj? Zato, ker preprečuje, da bi v krvi nastajali krvni strdki, to pa seveda preprečuje kap in njene hude posledice. Prav tako z rednim uživanjem jabolk skrbimo za normalne vrednosti holesterola.

Za zdrave in lepe zobe

Glodanje okusnih jabolk pomaga ohranjati higieno naše ustne votline. Zobje se ob uživanju jabolk ves čas čistijo, tovrstno čiščenje pa zajema tudi medzobni prostor. Ker se med grizljanjem jabolk v ustih poveča tvorjenje sline, se na ta način znebimo precej več bakterij.

Osebe, ki redno uživajo jabolka, imajo precej bolj bele zobe. Zelo dobro pa jabolka poskrbijo tudi za naše dlesni. Te so zaradi nežne masaže bolj čvrste in bodo redkeje zakrvavele ob ščetkanju. Slednje pa ni potrebno po uživanju jabolk, čeprav je zaželeno popiti kakšen kozarec vode, saj jabolka vsebujejo kislino, ki lahko sklenini škodi.

Raznovrstno in zdravilno

Jabolka oziroma snovi v njegovi lupini pomagajo naše telo zaščititi pred nastankom rakavih obolenj. Še najbolj pred rakom črevesja in jeter, dokazano pa je bilo tudi že zmanjšanje določenih tumorjev ob rednem uživanju jabolk. In ne le, da koristi glodanje jabolk, pač pa lahko jabolko v bolj kašasti obliki ponudimo tudi dojenčku.

Koristi jabolk

Snovi v lupini jabolka pomagajo telo zaščititi pred nastankom rakavih obolenj.

V tem primeru lahko kašico pripravimo iz pretlačenih jabolk in žitaric ali pa jih dodamo drugim kašam. Ste vedeli, da lahko jabolka jeste tudi pečena? Izjemna sladica, ki bo všeč tako mladim kot starim.

Pa še nekaj nasvetov glede uživanja jabolk:

  • Kupite bio jabolka ali pa jih kupite kar pri kmetu.
  • Jabolka jejte neolupljena, saj je v lupini ogromno zdravih učinkovin. Pri tem seveda upoštevajte prvi nasvet, saj se v primeru škropljenja s pesticidi ti zadržijo prav v lupini.
  • Jabolko lahko jeste kadarkoli v dnevu, čeprav jih je najbolj zaželeno jesti zjutraj.