Z raznoliko prehrano svojemu telesu dovajamo nujna hranila, vitamine in minerale, da sploh lahko funkcionira. Običajno z nekim uravnoteženim prehranjevanjem zadovoljimo potrebe po vsem naštetem, a kaj hitro se lahko pripeti, da nam česa primanjkuje.

Krivec za to je lahko preveč enolično prehranjevanje, nezdrave navade ali bolezen. Železo je eden tistih esencialnih elementov, ki je nujen za to, da se s krvjo po telesu prenaša dovolj kisika. Kadar nam železa primanjkuje, to močno vpliva na naše zdravje in počutje.

Simptomi pomanjkanja železa

Da v našem telesu morda primanjkuje železa, nakazuje cela vrsta simptomov, ki pa velikokrat ostanejo spregledani. Gre namreč za dokaj običajne simptome, ki se lahko pojavijo tudi iz drugih razlogov, zato je dobro biti pozoren na naslednje znake.

Utrujenost, ki se vleče že nekaj časa, pa čeprav se vam zdi, da spite dovolj. Bledičen obraz, občutek mrazenja v rokah in nogah, pa denimo konstantne vrtoglavice in glavobol. Lahko se pojavijo tudi krhki nohti, ki se radi lomijo. Še eden od simptomov pomanjkanja železa v krvi so mravljinci v udih.

Železo v hrani

Na srečo lahko do ustrezne količine železa pridemo z uživanjem hrane, ki je bogata z njim. Kar precej železa najdemo v živalskih jetrih, ki pa jih mnogi ne marajo na svojem krožniku. Če ob tem vihajo nos še nad zelenjavo, je recept za anemijo tukaj. Uživajte zelenjavo temne barve, kot so rdeča pesa, regrat, stročnice in drugo.

Tudi v ostalih vrstah mesa najdemo železo, treba pa je poudariti, da se tisto iz živalskega izvora in rastlinskega nekoliko razlikujeta. Predvsem se meso težje prebavlja, zato je dobro seči po zelenjavi. Najbolje pa smo pustili za konec. Uživajte špinačo, ki je izjemno bogata z železom, obenem pa ne pozabite, da ga boste v kuhani zaužili precej več kot v surovi.

Na udaru predvsem ženske

Morda je kdo že sam opazil, da ima težave s pomanjkanjem železa veliko žensk. To drži, saj so še posebej na udaru nosečnice in ženske z izrazitim krvavenjem med menstrualnim ciklusom. Pomanjkanje železa pa mnogokrat utrpijo tudi vegetarijanci.

Menstruacija in železo

Menstruacija je pri ženskah glavni razlog za pomanjkanje železa.

Glede na to, da je v mesu veliko železa, je jasno, zakaj. Čeprav ga uživamo tudi z rastlinsko prehrano, pa je ta delež navadno precej manjši. Razlika je že v tem, da nekdo morda meni, da bo sveža špinača v solati dodala svoje, v resnici pa bi s kuhano naredil precej več.

Kaj je še dobro jesti?

Poleg naštetih živil naj se na vaši mizi znajdejo tudi soja, leča in jajca. Železo najdemo tudi v suhem sadju, je pa dobro pri uživanju tega misliti še na sladkor. Tudi kruh je vir železa, a naj bo ta polnozrnat, enako kot vsi drugi pekovski izdelki.

Ne pozabimo seveda niti na ribe in morske sadeže. Školjke so precej visoko na lestvici živil z deležem železa. V primeru, da sumite na pomanjkanje železa, obiščite svojega zdravnika, ki bo opravil primerne krvne preiskave in potrdil ali ovrgel vaše sume.