Depresija je zelo kompleksna stvar, ki se zgodi v mnogih oblikah. Znano je, da so depresivni ljudje tisti, ki jih v življenju ne zanima nič in zjutraj le s težavo vstanejo iz postelje. Ni pa to edina oblika, saj so lahko depresivni tudi najbolj srečni in delovni ljudje – to so ljudje, ki trpijo za t.i. funkiconalno depresijo. Kaj pa so znaki funkcionalne depresije, kako funkcionirajo ljudje s to boleznijo?

1. Izgubijo navdušenje nad majhnimi stvarmi. Stvari, ki so jih prej osrečevale, jim omogočale potrebni pobeg iz realnosti na vsake toliko časa, te stvari se zdaj zdijo kot breme in jih samo zadržujejo. Ljudje, ki imajo funkcionalno depresijo, torej niso navdušeni nad ničemer in nič jih ne veseli. To je podobno kot pri tipični depresiji.

2. Ne morejo sprejeti ideje, da včasih pride do napak in to ne pomeni, da so izgubili svojo vrednost. Napake lahko ljudje s funkcionalno depresijo občutijo kot smrtno. Ne razumejo, da se lahko napake popravijo in da zaradi njih niso obsojeni na propad in zaradi njih niso nič slabši ljudje.

3. Nikoli ne mislijo, da so nekaj naredili dovolj dobro. So v stalni situaciji samograje in zaničevanja samih sebe. Nikoli se ne počutijo dovolj vredni, dovolj varni, ali da so naredili dovolj dobro delo.

4. Vedno so utrujeni, vendar so še vseeno vedno »v pogonu«. Svoje življenje lahko občutijo kot bitko, zato so vedno z mečem v roki, pripravljeni na boj.

5. Malo borbe, s katerimi se spopadajo, so videti kot velike ovire. Ne morejo razlikovati, kaj je težko in resnično težko. Zanje je težko vse, a je vse treba popolno in nujno narediti.

6. Ne morejo se osredotočiti na prihodnost, ker so še vedno zaskrbljeni zaradi preteklosti. Ukvarjajo se s svojimi napakami, ki so jih storili leta nazaj, z nalogami, ki so jih opravili, skrbi jih, da nečesa niso opravili dovolj dobro in kako so nekoč izpadli pred drugimi ljudmi.

7. Ne morejo upočasniti. Ljudje z visoko funkcionalno depresijo imajo željo po popolnosti in nikoli ne počivajo, dokler se ta standard ne doseže. Bojijo se, da bodo zaradi majhne napake izgubili vse v življenju.

8. Imajo tudi dobre dni. Lahko se prebijejo skozi slabe čase in dobro vidijo tudi v stvareh, to pa ne pomeni, da se še vedno ne borijo z tihimi demoni, ki so zelo živi v njihovi glavi.

Zagotovite jim, da jih slišite. Dajte jim nekaj ljubezni. Verjemite nam, da to najbolj potrebujejo.