Partnerski odnosi so se skozi zgodovino precej spreminjali. Če je še pred sto ali manj leti veljalo kar za sramotno, da bi se ločili od partnerja, pa je danes to mnogokrat potrebno, da se ohrani zdrav odnos in prihrani trpljenje otrokom.

Današnje bilance kažejo, da se že vsak tretji par loči, kar pa je vendarle nekoliko zaskrbljujoče. Nekateri se kasneje pobotajo do te mere, da poizkusijo še enkrat, večina pa seveda ne. In kako vedeti, da je napočil trenutek, ko je ločitev zares edina prava odločitev?

Nenehno vračanje v stare tirnice

Če ima eden od partnerjev težave z alkoholizmom in se kljub trudu partnerja z njim ne spopade na ustrezen način ter vedno znova zapada v škodljivo početje, ki slabo vpliva na celotno družino, bo čas za razmislek o ločitvi. Ta naj bo seveda vedno zadnja možnost, a ko enkrat resnično ne gre več, potem druge rešitve ni.

Partner alkoholik

Če se partner konstantno vrača na stare slabe tirnice, potem je morda čas za ločitev.

Zaradi alkohola ali odvisnosti od različnih mamil trpi preveč partnerjev in posledično otrok. Tudi v drugih primerih, ko eden izmed partnerjev vara, pa obljubi, da ne bo več in se nekako zakoplje bojna sekira, nakar se čez nekaj časa zgodi isto. Tega početja enostavno ne smemo spregledati.

Ko trpi otrok …

Otroci so najbolj nedolžna bitja in tisti, ki v partnerskem odnosu nikoli ne bi smeli trpeti. Ne zaradi alkohola, varanja enega od staršev ne zaradi česarkoli drugega. Tudi v primeru, ko eden od partnerjev ne želi poskrbeti za svojo finančno plat, ne hodi v službo in s tem nič ne prispeva, na koncu trpi otrok.

Starša, ki se nenehno prepirata doma, sta zelo slab zgled in tudi stres za otroka. Sploh ni pomembno, okoli česa se vname prepir. Če so to celo malenkosti in banalne zadeve, je jasno, da nekaj ni v redu in da je čas za ukrepanje.

Ko tudi po letu dogovorov ni bolje

Seveda pa je treba v zakonu kdaj tudi potrpeti in ne vedno že po prvem neljubem dogodku ali situaciji vreči puško v koruzo. Partnerja morata skušati zgladiti nesoglasja in spore ter se strinjati, da bosta vsak po svojih močeh prispevala, da bo njuna zveza zopet na pravi poti.

Dobro si je dati neke časovne okvirje, do katerih naj bi se zadeve uredile. Če denimo niti po enem letu stanje ni kaj dosti boljše, bo čas za resen razmislek o ločitvi. Kot kaže, bo tako ostalo za vedno, česar si partnerja ne zaslužita, še manj pa otrok.

Ko odpove zakonsko svetovanje

Preden lahko rečemo, da smo poizkusili zares vse, je treba obiskati zakonskega svetovalca. Ta prisluhne obema partnerjema in na podlagi izkušenj ter znanja oceni situacijo ter skuša najti ustrezne kompromise in rešitve. Dobro je, da se posvetovanja udeležita oba, ni pa nujno.

V primeru, da se za to odloči le en partner, so možnosti za uspeh precej manjše, vendarle pa večje, kot v primeru, da nasvetom ne bi prisluhnil nobeden izmed njiju. Če na koncu ne pomaga niti zakonsko svetovanje, pa verjetno žal ne bo šlo drugače kot z ločitvijo. A tudi po njej lahko nekdanja partnerja ostaneta v dobrih odnosih. Če so posredi otroci, pa pravzaprav morata v njihovo dobro.