Kaj sploh je kortizol? Gre za stresni hormon, ki ga proizvaja nadledvična žleza. Njegova naloga je, da se odzove v stresnih situacijah. Govorimo tako o psihičnem kot fizičnem stresu. Omenjeni hormon se odzove tako, da poveča raven krvnega sladkorja, poviša krvni tlak in deluje kot zaviralec imunskega sistema.

Povišan kortizol je tako lahko posledica stresa kot tudi jemanja določenih zdravil. A kako vedeti, da je raven tega hormona povišana in zakaj to ni dobro? Preverimo v nadaljevanju, ko vam zaupamo 5 znakov, da telo proizvaja preveč kortizola.

1. Slab spanec in utrujenost

Če se vam ves čas dogaja, da slabo spite ali pa se denimo prebujate vedno ob isti uri sredi noči, je to lahko znak, da vaše telo proizvaja preveč stresnega hormona kortizola. Prav tako je eden izmed simptomov konstantna utrujenost.

Slednje kar dobro sovpada z neprespanimi nočmi. Raven kortizola je namreč najnižja okrog polnoči, ko naj bi spali, v primeru nespečnosti pa se proizvajanje hormona ne upočasni in posledično ne zniža. Ljudje smo narejeni tako, da naše telo zahteva počitek, sicer sledijo težave.

2. Težave s prekomerno težo

Eden izmed simptomov, ki vas bi moral vsekakor zaskrbeti glede ravni kortizola v vašem telesu, je, ko začnete brez pravega razloga pridobivati na teži. Pa recimo, da ste dokaj aktivni in niste zapečkar, veliko hodite in se dokaj zdravo in redno prehranjujete.

Obloge na trebuhu

Znak povečane ravni kortizola so tudi obloge na trebuhu.

V tem primeru se vaša teža vsekakor ne bi smela drastično spreminjati. Bodite pozorni predvsem na nabiranje maščobnih oblog na trebuhu in na področju hrbta. Če sumite na tovrstne težave, povprašajte o tem svojega osebnega zdravnika, ki bo opravil ustrezne teste.

3. Anksioznost in samodestruktivnost

Se zavedate, da vam hitra prehrana in sladkarije škodijo, pa vaša roka vseeno sega po njih? Potem je tudi to lahko eden od signalov, da vaše telo proizvaja preveč kortizola. Gre namreč za osnovno vlogo tega hormona, da dviguje nivo krvnega sladkorja. Ko ta pade, postanemo lačni in takrat bi dali vse za nekaj nezdravega v naših ustih.

Prav tako nezdravo delujemo v zasebnem življenju. Anksioznost, depresija, pomanjkanje želje po spolnosti. Počutimo se, kot bi bili sami sebi v napoto in v takšnih trenutkih rečemo ali storimo kaj, kar nam škodi na dolgi rok.

4. Težave s prebavo

Če je bila predhodno vaša prebava urejena in ste bili vajeni hoditi na stranišče vsak dan ob isti uri, potem pa se je vse skupaj nekega dne podrlo, je potrebno posumiti na kortizol. In ne le spremembe v prebavi, pač pa tudi različne težave prebavnega sistema.

Govorimo o zoprnem pekočem občutku ali zgagi, ki se navadno oglasi ponoči, ko se uležemo v posteljo, ali pa po zaužitju določene hrane, ki nam v preteklosti ni povzročala težav. Tudi slabost je lahko eden izmed simptomov, pa težave z zaprtjem ali diarejo.

5. Krvni tlak in utrip srca

Če imate neprestano povišan krvni tlak in višji srčni utrip od normalnega, je to lahko signal, da vaše telo proizvaja preveč kortizola. To se zgodi zato, ker je telo pod stresom in je ves čas v bojnem stanju pripravljenosti na nevarnosti, ki naj bi sledile.

Iz tega seveda izhaja tudi konstantna utrujenost, občutek izgorelosti in slaba volja, ki sčasoma postane kar kronična. Pri ženskah se težave s previsokim kortizolom izkažejo tudi v nerednih mesečnih ciklusih, ki lahko celo popolnoma izginejo.

Če sumite na težave s kortizolom, vsekakor obiščite svojega zdravnika in mu zaupajte opažene simptome in sume. Šele z ustreznim testom boste lahko prepričani, da gre za omenjeno težavo in nato ustrezno ukrepali. Naštete simptome velikokrat zamenjujemo za težave s ščitnico, ki pa to niso.