Kategorija: Zdravje in prehrana

Železo v prehrani: vpliv na zdravje in viri

Z raznoliko prehrano svojemu telesu dovajamo nujna hranila, vitamine in minerale, da sploh lahko funkcionira. Običajno z nekim uravnoteženim prehranjevanjem zadovoljimo potrebe po vsem naštetem, a kaj hitro se lahko pripeti, da nam česa primanjkuje. Krivec za to je lahko preveč enolično prehranjevanje, nezdrave navade ali bolezen. Železo je eden tistih esencialnih elementov, ki je nujen za to, da se s krvjo po telesu prenaša dovolj kisika. Kadar nam železa primanjkuje, to močno vpliva na naše zdravje in počutje. Simptomi pomanjkanja železa Da v našem telesu morda primanjkuje železa, nakazuje cela vrsta simptomov, ki pa velikokrat ostanejo spregledani. Gre...

Preberi več

5 znakov, da telo proizvaja preveč kortizola

Kaj sploh je kortizol? Gre za stresni hormon, ki ga proizvaja nadledvična žleza. Njegova naloga je, da se odzove v stresnih situacijah. Govorimo tako o psihičnem kot fizičnem stresu. Omenjeni hormon se odzove tako, da poveča raven krvnega sladkorja, poviša krvni tlak in deluje kot zaviralec imunskega sistema. Povišan kortizol je tako lahko posledica stresa kot tudi jemanja določenih zdravil. A kako vedeti, da je raven tega hormona povišana in zakaj to ni dobro? Preverimo v nadaljevanju, ko vam zaupamo 5 znakov, da telo proizvaja preveč kortizola. 1. Slab spanec in utrujenost Če se vam ves čas dogaja, da...

Preberi več

Zakaj vsak dan pojesti vsaj eno jabolko?

Že naše babice in dedki so znali reči, da »eno jabolko na dan odžene zdravnika stran«. Ta rek smo si zapomnili in veselo glodali slastna jabolka iz babičine shrambe, a kasneje v odraslem življenju morda na to nekoliko pozabili. Nenadoma nimamo več pri roki gajbic z jabolki. V trgovini gremo žal velikokrat mimo polic s sadjem ali pa jih doma enostavno nimamo vedno na voljo. Potem ko boste prebrali ta članek, boste zagotovo bolj pogosto segali po jabolkih in si jih z veseljem privoščili za malico ali kadarkoli v dnevu. Zakaj jesti jabolka? Jabolka so izjemen sadež, saj so...

Preberi več

12 najbolj zdravih živil in kako jih jesti – 2. del

Danes nadaljujemo objavo, ki smo jo načeli prejšnjič: kateri 12 živil je najbolj zdravih in kako jih najbolj okusno in najhitreje pripraviti. Način priprave je tudi bistven za to, da ta živila obdržijo čimveč svojih hranilnih snovi. Velika škoda je namreč, da se potrudimo jesti zdravo, nato pa s samo pripravo praktično izničimo hranilno / zdravilno vrednost živila. 7. OLIVNO OLJE Olivno olje je že od nekdaj znano po svojih zdravih maščobah. 24% olja so nasičene maščobne kisline, omega 3 in omega 6. Ostalih 73% je oleinska kislina in je nenasičena mačobna kislina, ki je izredno zdrava. Preprečuje bolezni...

Preberi več
Loading
sl_SISlovenian